Nederland telt ruim 2,6 miljoen gezinnen met thuiswonende kinderen. Veel van deze gezinnen ervaren problemen bij de opvoeding van de eigen kinderen. Deze problemen zijn uiteenlopend, maar toch slaagt het gezin erin om deze het hoofd te bieden. De ene keer alleen, de andere keer met ondersteuning vanuit het eigen netwerk of juist vanuit professionele hulpverlening. Desondanks zijn er ook gezinnen waarbij het niet lukt om de problemen het hoofd te bieden, waardoor kinderen uit huis worden geplaatst.
In Nederland leven zo'n 48.000 kinderen niet in het eigen gezin, maar juist in pleeggezinnen, in gezinshuizen of bij jeugdzorginstellingen. Dit heeft een grote impact op zowel het gezin als geheel, als iedere individu. Deze impact zou voorkomen kunnen worden, door bij dreigende uithuisplaatsing de juiste ondersteuning te bieden die het gezin op dat moment nodig heeft. Want vaak zijn de problemen het hoofd te bieden door juist een net wat andere aanpak te kiezen. Zo'n aanpak is het Krachtgezin.
Een concept wat bedacht is door Spring Up en zich op het snijvlak bevindt tussen de formele en informele zorg. Een aanpak die ingezet kan worden naast de verschillende vormen van hulpverlening die er al plaats vinden. Salvo D'Agata van Spring Up heeft daarover een verhelderende blog geschreven.
“Krachtgezinnen is een innovatieve vorm van jeugdhulp waarin een geschoolde jeugdzorgprofessional als professionele vriend oploopt met een gezin waar problemen rondom opvoeden en opgroeien zijn opgestapeld. De formule is vernieuwend omdat de jeugdzorgprofessional ook vanuit zijn eigen gezin werkt als bron van gastvrijheid. Wij volgen de ontwikkelingen rondom de eerste krachtgezinnen graag met onderzoek. Onze focus ligt vooral op het expliciteren van de ervaren baat voor de gezinnen en op het aanscherpen van de formule”
Dr. Martine Noordegraaf, lector Jeugd en Gezin, Christelijke Hogeschool Ede
november 2019
Uitgangspunt vanuit het Krachtgezin is het voorkomen van onnodige uithuisplaatsingen. De kracht van het Krachtgezin is gebaseerd op 6 pijlers.
Effectief helpen
Het effectief helpen van kwetsbare gezinnen, doordat het gezin van de ervaren jeugdzorgprofessional wordt ingezet om verbinding aan te gaan met het gezin dat hulp nodig heeft.
Efficiënte vorm van hulpverlening
Krachtgezinnen hebben een coördinerende functie, ze zorgen namelijk voor een scherp beeld op de probleemsituatie en voor onderlinge afstemming van de diverse hulpverleningsvormen. Dat biedt perspectieven om de hoeveelheid ambulante hulpverleningsvormen die normaal ingezet worden opnieuw tegen het licht te houden en waar mogelijk te verminderen.
Gerichte zorg aan huis
Er is gerichte zorg aan huis met een ruime beschikbaarheid, ook buiten kantoortijden. Bijvoorbeeld als een plotselinge situatie je even teveel wordt en een korte afstemming je zou helpen op dat moment.
Vriendschappelijk & informeel
Krachtgezinnen werken op sociaal ondernemende basis en niet vanuit een zorgaanbieder. Het is een vorm van hulp op een meer vriendschappelijke en informele manier en daarmee dus laagdrempeliger dan de ambulante vorm van hulpverlening.
Veilige Basis
Een zorgaanbieder is groot en kent veel professionals die zich (ook al is dat niet de bedoeling) met een vragend gezin kunnen ‘bemoeien’. Dit kan soms bedreigend overkomen. Het Krachtgezin heeft een coördinerende functie. Het zorgt voor een scherp beeld op de probleemsituatie en voor onderlinge afstemming van de diverse hulpverleningsvormen. Hiermee zorgt het Krachtgezin voor een veilige setting en wordt het vraaggezin ontzorgd, wat heel belangrijk is in dit soort situaties.
Voorkomen van uithuisplaatsing
Het Krachtgezin doet wat nodig is door specialistische ondersteuning te bieden en samen actief te werken aan doelen. Het streven van Krachtgezinnen is om ouders van kwetsbare gezinnen hun waardigheid en regie terug te geven en hen te versterken in hun ouderrol, zodat een eventuele uithuisplaatsing voorkomen kan worden.
Ede zet hulpgezin in om te voorkomen dat kind uit huis moet worden geplaatst (7-1-2020) artikel De Gelderlander (premium artikel)
Nieuw! Het krachtgezin: een stevig gezin naast een kwetsbaar gezin (3-2-2020) artikel Zorg + Welzijn
Krachtgezin laatste redmiddel om uithuisplaatsing te voorkomen (5-2-2020) artikel Ouders Centraal
Ede zet krachtgezinnen in tegen uithuisplaatsing (5-2-2020) artikel Huiselijkgeweld.nl (Ministerie VWS)
Professioneel gezin voorkomt definitieve uithuisplaatsingen (13-3-2020) blog door Salvo D'Agata (Spring Up)
Welke gemeente is de eerste? (5-5-2020) blog door Salvo D'Agata (Spring Up)
Waarom moeilijk doen, als het thuis kan? Een vergelijking tussen ambulante hulpverleningsvormen en de hulp die ouders willen ontvangen wanneer uithuisplaatsing dreigt (22-9-2020) afstudeerscriptie D. Erkelens & R. Verboom (CHE)
In gesprek over krachtgezinnen (23-9-2020) artikel Zorg & Sociaalweb
Wanneer de rechten van een kind een vangnet moeten zijn, in plaats van een afgrond - Adviesrapport voor krachtgezinnen: Een gezin naast een kwetsbaar gezin (15-1-2021) adviesrapport door M. Wildeboer (3e jaars studente Toegepaste Psychologie, Hanzehogeschool Groningen)
Eerste Krachtgezin traject van start in Ede (19-2-2021) LinkedIn update Salvo D'Agata (Spring Up)
Krachtgezinnen….een oplossing voor uithuisplaatsingen? (30-3-2021) blog door Nicole Veuger
Methodieken voor krachtgezinnen (30-5-2021) website CHE onderzoek H. Krol & G. van Kruistum (CHE)
Krachtgezin, omdat je het waard bent! Methodische onderbouwing voor krachtgezinnen (31-5-2021) afstudeerscriptie H. Krol & G. van Kruistum (CHE)
Van analyseren kun je leren. Wat zegt de prakrijk van gezinshuizen ons? (31-5-2021) afstudeerscriptie A. van Middendorp & A. den Hertog (CHE)
Krachtgezinnen: ‘Wij zijn er op momenten dat het nodig is’ (28-9-2021) artikel Zorg + Welzijn (premium)
Krachtgezinnen in de praktijk (1-4-2022) afstudeerscriptie A.C. Mulder (CHE)
Krachtgezinnen in de praktijk - Advies (1-4-2022) adviesrapport vanuit onderzoek door A.C. Mulder (CHE)
Niels en Stéphanie en hun vijf kinderen zorgen als ’krachtgezin’ voor een kwetsbare familie in de regio: ’Uniek dat we zo met elkaar omgaan’ (8-9-2022) artikel Leids Dagbald katern Alphen a/d Rijn
Interview Salvo D'Agata en Krachtgezin Wildeboer (4-1-2023) Rubriek 'Uitgelicht' van landelijke omroep Family 7
Email: krachtgezin@wheelscoaching.nl
KvK: 88739090
BTW-ID: NL864758194B01
SKJ: 100007558
AGB: 41528852
© V.o.f. Wheels Coaching & Support 2024 - Alle rechten voorbehouden
® Krachtgezinnen logo is een beeldmerk van Spring Up v.o.f. en met toestemming gebruikt